• Blogs
 • Netwerk PI
 • Johan de Witt droomt dat hij wakker wordt uit de politieke nachtmerrie

Johan de Witt droomt dat hij wakker wordt uit de politieke nachtmerrie

  Netwerk PI
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Netwerk PI 2388 dagen geleden Reacties (1)
  Johan de Witt droomt dat hij wakker wordt uit de politieke nachtmerrie

  Met Johan de Witt is het al eeuwen geleden slecht afgelopen. Maar zijn geest is actief op internet in blogs over VERBAZING OVER (NEDERLANDS) PUBLIEK EN POLITIEK.
  Zijn gedachten liggen op veel punten in lijn met die van het NPI, dus we kunnnen hem zien als een postuum verwante medestander.

  Zie hier zijn blog van 6 april 2013 met als titel: Mijn droom voor ons land: wakker worden uit deze politieke nachtmerrie.

  Het slot van deze blog (de droom) citeren we hieronder:

  Mijn droom voor Nederland: een Nederlandse lente
  Mijn droom voor Nederland is simpel: ik droom dat we collectief wakker mogen worden uit de politieke nachtmerrie waarin we met zijn allen gevangen zitten. Ik droom dat we leren zien hoe we beter met elkaar de verbinding aan kunnen gaan, dat het wél het mogelijk is om niet op elk incident te springen en het tot zinloze proporties op te blazen in de media. Ik droom, als idealist pur sang, nog steeds van een Nederlandse lente.

  Wat ik een prachtige Nederlandse lente zou vinden, is een lente waarin regering, politiek en media het voortouw nemen om juist dat sociaal, collectief, respectvol en bindend gedrag te vertonen waar we als burgers trots op kunnen zijn. Een lente waarin ze niet proberen elkaar vliegen af te vangen met het best gepositioneerde populistische betoog. Een lente die gaat over de waarden van onze samenleving en hoe we die zo goed mogelijk kunnen behouden.

  Het zou een lente worden die zou kunnen gaan over de belangrijke pijlers van onze democratie en de beste manier om te waarborgen dat we ook op de lange termijn in een leefbare, rechtvaardige samenleving wonen. Het zou een lente zijn waarin we ons realiseren dat het politiek debat in Nederland de afgelopen jaren wel een beetje té veel is uitgelopen op een Sterrenslag-on-Ice in de Tweede Kamer.  

  Ik zie een lente waarin de media ook een stap terugdoen en zich afvragen welke rol zij hebben gespeeld in de samenleving die Nederland geworden is. Een lente waarin meer plaats is voor media-formats die recht doen aan de complexiteit van de problemen in Nederland. En voor uitzendingen waarin niet de karikatuur maar de verbinding tussen mensen wordt gestimuleerd.
   
  Bovenal is het een lente waarin wij ook onszelf ook op individueel niveau: als consument, als burger, als werknemer, als wat-dan-ook de maat nemen. Want we weten uit allerlei onderzoek dat het Nederlandse publiek op dit moment vooral ongerust is over de toenemende intolerantie en onverdraagzaamheid. We ergeren ons aan het gebrek aan respect en normen en waarden, asociaal gedrag, de verharding en verhuftering en de ik-cultuur.

  En die Nederlanders, dat zijn wij vooral ook zelf.
  En daarom moet die Nederlandse lente bij onszelf beginnen. 

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Harrie Custers
    Harrie Custers 2351 dagen geleden

    Dus, wat ga jij dan zelf doen?

    Wat kun je doen in een mankerend systeem waarin het gros van de mensen desondanks nog heilig geloofd?

    De overheid (meer reguleren, meer handhaven en meer belasten en meer uitkeren) als oplossing voor alles? Fractional reserve banking (meer fiat geld, meer inflatie, meer onteigening) als motor voor onze welvaart en vertrouwen?

    Het gaat pas veranderen wanneer de laatste productieve burger de pijp aan Maarten geeft en er niks meer te plukken valt en er dus ook niks meer te herverdelen valt.

    Dus wat ga ik doen? Het spel meespelen. Ik ga zo snel mogelijk overstappen naar het kamp van de steuntrekkers. Gewoon leven op kosten van anderen. Totdat het niet meer kan. Totdat de wal het schip keert en we het systeem wel moeten veranderen.

    Tegelijkertijd ga ik alternatieve (geld, energie, voedsel, water, hulp, verzekering) systemen benutten en helpen ontwikkelen. Dan zijn we er klaar voor wanneer de grote klap komt. Weer verantwoordelijkheid nemen, weer vrijwillige solidariteit juist omdat je weet dat je elkaar nodig hebt. Zinvol bijdragen in plaats van parasiteren.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers