Over broccoli, grijze snot en stress-baby's op de IC-kamer

Over broccoli, grijze snot en stress-baby's op de IC-kamer
Op de site van Duurzaam Nieuw Organiseren verscheen op 23-6-2013 een blog van Jacky van de Goor met als titel Broccoli, grijze snot en ons probleemcreërend vermogen.
Een verhaal met vieze en alarmerende zaken. Maar ook met een beknopte samenvatting voor mananers etc., die hierna geciteerd wordt:
 
Oplossing of oorzaak?

Fascinerend vond – en vind – ik dit. Hoe we als mensen met goede bedoelingen in staat zijn om oplossingen te bedenken voor problemen die we zelf, door middel van de oplossing, juist creëren. Ofwel: hoe we zelf de grijze snot veroorzaken waar we zo van gruwelen. Het zet tot denken:
….in hoeverre verergert de bovenmatige aandacht voor beheersing en controle in organisaties juist de misstanden die we ermee willen uitsluiten? Zijn kwaliteitssystemen de oorzaak van in plaats van de oplossing voor matige kwaliteit? Roepen managers zelf de weerstand op die ze met hun zorgvuldig presentaties en visiedocumenten proberen te voorkómen? 


Maar eigenlijk zijn de voorbeelden in de blog leuker. Zie hier de hele blog.
 
NPI-deelnemer Peter Schuttevaar vond deze blog inspirend en passen in het thema EENVOUD van het NPI. Hij meldde dat op 24-6-2013 per mail aan een paar andere deelnemers. Daarop onstond een hele mailwisseling waarvan Harrie Custers op 25-6-2013 vond dat deze interessant genoeg was om meer openbaar te laten zien.
Om daaraan tegemoet te komen zijn de teksten van deze mails hieronder als afzonderlijke reacties vermeld.
Let op: de nieuwste reacties staan bovenaan!

25 juni 2013

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Netwerk PI
   Netwerk PI 2339 dagen geleden

   Reactie van Marcel Krassenburg, 25 juni, 00:15 uur

   Hallo allemaal,

   Het voorbeeld is vooral inspirerend omdat het een onverwacht gevolg was van een andere verandering: het werken aan de oplossing van de wens om moeder en kind bij elkaar te houden. Het systeem (de centrale IC) werd juist niet eenvoudiger, als totaal zelfs complexer met meerdere kamers met allemaal dezelfde inrichting (en dus kosten, beheer, overzicht, etc). Per kamer was het juist weer eenvoudiger, waardoor rust ontstond en een gunstige uitwerking op de babies en daardoor was het voor iedereen prettiger. Dat zijn ontwerpkeuzes langs de assen van diversiteit, herhaling en koppeling. Zie Synalyse en complexiteit :-) Die ontwerpkeuzes worden momenteel helaas gedomineerd door kostenreductie en control. 

   • Reyer Brons
    Reyer Brons 2339 dagen geleden

    Ook ik ben wat minder stellig dan André.

    Zowel een individuele verpleegster als een individuele belastingadviseur kan in zulke complexe toestanden verzeild raken, dat ie vereenvoudiging als enige oplossing ziet. Het zou kunnen dat pas de leiders van hen als collectief de werkgelegenheid een rol gaan laten spelen!
     
    24 juni 2013
    • Netwerk PI
     Netwerk PI 2339 dagen geleden

     Reactie van Peter Schuttevaar

     Dag André,

     Daar ben ik nog niet zo zeker van. Onze theorie gaat ook over complexe toestanden waar de betrokken beroepsgroep denkt dat zij plezier aan beleven.

     • Netwerk PI
      Netwerk PI 2339 dagen geleden

      Reactie van André Nijsen:

      Ik vind de metafoor ook erg geslaagd. Peter vH maakt deze zo mogelijk nog interessanter door er op te wijzen dat de verpleegkundigen blij zijn met de gekozen oplossing terwijl we vanuit onze ‘complexiteitstheorie’ zouden we verwachten dat ze baat zouden hebben bij het instandhouden van de bestaande situatie (4 baby's op één kamer) net zoals belastingconsulenten dat zouden zijn. Ik denk dat we twee situaties verwarren: complexe en eenvoudige toestanden versus complexe en eenvoudige oplossingen. In het gegeven voorbeeld is sprake van een eenvoudige oplossing van een eenvoudig probleem (stressvolle toestand). Daarom zijn de verpleegkundigen blij. Was er sprake geweest van een complexe situatie waar de verpleegkundigen blij mee zouden zijn geweest dan zouden ze zeker niet blij zijn geworden van de eenvoudige oplossing die een eenvoudige toestand zou opleveren. Dat zou dan betekenen minder arbeidsvreugd en minder werkgelegenheid. En dan gaat de vergelijking met de belastingconsulent weer op.

       
      Onze ‘complexiteitstheorie’ gaat dus over complexe toestanden waar de betrokken beroepsgroep per definitie plezier aan beleeft.
      • Netwerk PI
       Netwerk PI 2339 dagen geleden

       Reactie van Peter van Hoesel:

       Prachtig voorbeeld!
       Wat ik er vooral interessant aan vind is dat de betrokken verpleegkundigen de nieuwe aanpak ook hebben leren waarderen. Voor hen werd het werk blijkbaar aantrekkelijker, en waarschijnlijk zonder vrees voor baanverlies.
       Het is natuurlijk de vraag of bv. belastingconsulenten even enthousiast te krijgen zijn over een eenvoudig belastingsysteem.

      Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers