Overheidsbeleid zonder economische groei

  Netwerk PI
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Netwerk PI 2301 dagen geleden Reacties (3)
  Overheidsbeleid zonder economische groei

  Bijdrage door Peter van Hoesel, 4 juli 2013

  De overheid rekent zich altijd weer rijk door uit te gaan van toekomstige economische groei. Vooruitlopend daarop wordt elk jaar weer veel te veel uitgegeven en worden de lasten van burgers verder verhoogd.
  Dat kan zo niet doorgaan want we moeten er serieus rekening mee houden dat er een tijdperk is aangebroken waarin we moeten leren te leven met een economie die niet langer groeit.
  De meeste mensen vinden dat ook niet erg, want het nalaten van overbodige consumptie blijkt allerlei voordelen te hebben. Het is goed voor je gemoedsrust, je kunt een appeltje voor de dorst sparen, je milieugeweten wordt minder belast, je krijgt oog voor zaken die er echt toe doen, producten die je nog wel koopt zijn beter van kwaliteit, de prijzen kunnen eindelijk eens gaan dalen.
  In Japan kennen ze deze toestand al een kwart eeuw. Echter, de Japanse regering wil die toestand nog steeds niet accepteren en probeert met een nieuw programma van bijna onbeperkte geldsmijterij weer groei te bevorderen. Dat zal waarschijnlijk niet gaan lukken, want Japanners bevinden zich inmiddels in een soort posteconomische fase waar ze zich prima bij lijken te voelen. Materieel hebben ze het goed, een beetje deflatie maakt het nog makkelijker om rond te komen, immaterieel gaat het zelfs uitstekend. Eigenlijk is het raar dat hun regering nog zo ouderwets uit de kast komt.
  De Nederlandse overheid is nogal verslaafd aan groei en zou er goed aan doen eens te gaan afkicken. Dat is natuurlijk lastig, want de overheid zelf plus al degenen die van de overheid profiteren zijn enorm gehecht aan hun privileges die samenhangen met de overheidsuitgaven.
  Dus is er een streng afkickprogramma nodig.

  Zo’n programma zou kunnen bestaan uit de volgende onderdelen:

  • opsporen en afschaffen van overbodig en nutteloos beleid (zoals diverse subsidieregelingen, complexe ICT-projecten, heel wat zorguitgaven), wat zowel de overheid als bedrijven en burgers een hoop kosten bespaart
  • gebruikmaken van allerlei praktijkkennis om beleid dat wel nuttig is te vereenvoudigen (minder bureaucratie) en mede daardoor te verbeteren, waardoor het beter gaat functioneren; denk bijvoorbeeld aan minder gedoe voor professionals in de zorg en in het onderwijs, aan kortere aanvraagprocedures voor burgers en bedrijven, eenvoudiger regels voor uitkeringen en belastingen
  • investeren in zaken die ervoor zorgen dat er geen langdurige recessie komt, zoals: duurzame energie, leegstaande panden herbestemmen, innovatiegerichte onderzoekprogramma’s, verbetering infrastructuur, kwaliteit leefomgeving, stimuleren onderwijs aan volwassenen
  • bevriezing van lonen om de inflatie te beperken en de behoefte aan economische groei te temperen
  • invoering maatschappelijke dienstplicht (bv. een dag per week) zodat iedereen gaat bijdragen aan maatschappelijke taken.

  Wordt het actuele probleem van de begrotingstekorten bij de overheid daarmee wel opgelost? Jazeker, alleen al het afschaffen van overbodig beleid kan er voor zorgen dat de overheidsfinanciën snel op orde komen. Het afschaffen alle subsidies aan het bedrijfsleven levert bijvoorbeeld al voldoende op om de dit jaar gewenste bezuiniging van 6 miljard te behalen. Maar ook de andere punten van het afkickprogramma zijn zeker op lange termijn gunstig voor de overheidsfinanciën.

  Is zo’n programma haalbaar? Wellicht niet bij de huidige politieke verhoudingen, maar misschien wel als burgers gaan kiezen voor partijen die zo’n afkickprogramma ook heilzaam vinden. Zulke partijen doen er goed aan hun visie op een dergelijke aanpak zodanig te communiceren dat burgers de merites daarvan leren begrijpen. 

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Nico van den Bergh
    Nico van den Bergh 2296 dagen geleden

    Volgens mij ligt het iets genuanceerder, Dennis:
    Een land als de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, gaat ervan uit dat ze nog zo veel onontgonnen bodemschatten hebben dat ze daarmee -in theorie, weliswaar!- hun gehele staatsschuld zou moeten kunnen aflossen.

    Nederlandse regeringen gaan ervan dat de Nederlanders -eveneens in theorie- genoeg diensten (hoofdzakelijk in de vorm van arbeid en kennis) kunnen leveren om eveneens ooit de gehele staatsschuld te kunnen aflossen. Daarom kunnen de regeringen van landen zoals deze er (nog) mee weg komen dat ze op krediet leven.

    De hedendaagse praktijk -met alleen in Nederland al een werkloosheid die in het economisch verkeer een waarde van 43 miljard vertegenwoordigt- is echter een stuk weerbarstiger . . .

    • Dennis Mansell
     Dennis Mansell 2297 dagen geleden

     Ik wil niet heel erg vervelend zijn maar op de vraag 'is zo'n programma haalbaar?' is het antwoord 'nee'.  Door de manier waarop geld in omloop gebracht wordt, moet er economische groei zijn, immers al ons geld wordt gemaakt uit schuld en die schuld draagt rente.  Als je bovenstaande voor mekaar wilt krijgen (en die ideeën vind ik zeker interessant), zul je dus of rente moeten afschaffen of (staats- en privé)schulden moeten saneren of toch continuë groei najagen.  Het is namelijk het hele systeem die 'verslaafd' is aan groei, niet alleen de overheid. 

     • Nico van den Bergh
      Nico van den Bergh 2301 dagen geleden

      Verfrissende benadering!

     Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers