de groenteboer, de slager en de radio

de groenteboer, de slager en de radio

Voorbeeld 1, de groenteboer

Stel dat de groenteboer om de hoek voor zijn groenten een opslag rekent. Wie een netto vermogen van minder dan een miljoen heeft moet bijbetalen en wie een vermogen van meer dan een miljoen heeft krijgt korting.

Jan met de Pet betaalt zo 40 procent opslag. Wie een vermogen van 2 miljoen heeft krijgt een korting van 40 procent. Wie een vermogen van meerdere miljoenen heeft krijgt er zelfs geld bij als hij een kropje sla koopt.

Vreemd? Nee hoor, zo werkt ons financiële systeem.
(Zie de opslag als opgestapelde rente. De korting ook. Zo rolt het geld van wie vlijtig is naar wie rijk is. )

Voorbeeld 2, de slager

Stel je staat bij de slager en je koopt een pond gehakt voor EUR 2,- . De slager vertelt jou nu dat je, omdat je zo weinig vlees koopt, een toeslag moet betalen van EUR 3,-. Dat maakt samen EUR 5,-. 

Zou jij daarentegen meer dan 20 kilo kopen, dan vervalt de toeslag en dan krijg je ook nog eens korting. Dus jij verenigt je samen met buurtgenoten en koopt namens hen allen 20 kilo vlees die je dan onderling verdeelt. 

De slager klaagt jou echter aan omdat jij op deze manier zelf voor slager speelt zonder daar een vergunning voor te hebben. Van de staat ontvang je een boete van honderden Euros. 

Vreemd? Nee hoor, zo zit onze energiemarkt in elkaar!! 

Voorbeeld 3, de radio

Stel je voor dat jij naar de winkel gaat en je koopt daar een radio voor EUR 200,-. Dan blijkt dat 90 procent van de onderdelen geen enkele functie heeft. De enkele delen die wel een werking hebben zitten ook in een ander radiootje dat slechts EUR 20,- kost. 

Bovendien blijkt dat goedkope radiootje ook nog eens veel beter te werken omdat al die overbodige onderdelen de werking van het dure ding alleen maar storen. En dan vreten al die overbodige onderdelen ook nog eens veel stroom. 

En nu blijkt er dat de overheid ineens een regel heeft verzonnen waardoor het goedkope radiootje niet meer op de markt gebracht mag worden. Het ding werkt bijvoorbeeld niet conform de één of andere onnutte stralingsnorm. Een gewiekste en grootverdienende lobbyist van de dure radio fabrikant heeft die regel er bij een aantal politici doorgedrukt. 

Enkele van die politici worden vervolgens lid van de raad van bestuur van deze radio fabrikant. Men kan het salaris van zowel lobbyist als bestuurslid ook makkelijk betalen van al die veel te duur betaalde radio's.

Vreemd?  Nee hoor, zo werkt onze bankensector.

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers