DubbelStroom, iedere burger wordt elektriciteit leverancier!

DubbelStroom, iedere burger wordt elektriciteit leverancier!

DubbelStroom, elektriciteit meer duurzaam leveren

In plaats van centrale leverantie middels verbranding van fossiele brandstoffen kan elektriciteit ook lokaal opgewekt worden, met duurzame technologieën. De oplossing heet DubbelStroom.

De basis van de Nederlandse Energievoorziening wordt geleverd door verbranding van fossiele brandstoffen. Een beperkt aantal centrale turbine-installaties levert de stroom die via een ‘grid’ wordt verspreid naar afnemers. Dat grid wordt door Tennet beheerd. Omdat men het stroomgebruik van een individuele stroomafnemer op een bepaald moment niet goed kan voorspellen, werkt men met grote aantallen afnemers. Die gedragen zich als geheel wel redelijk voorspelbaar. Tennet wijst daarom zogenaamde ‘programmaverantwoordelijken’ aan. Die moeten zorgen dat aanbod en afname van elektriciteit dagelijks met elkaar in balans is. Anders wordt het namelijk een rommeltje.  

Kleine producenten van stroom, bijvoorbeeld een coöperatie van boeren met molens op hun erf, moeten zich bij zo’n programmaverantwoordelijke aansluiten. Op eigen kracht kan zo’n kleine leverancier immers geen balans tussen vraag en aanbod creëren. Daarvoor is zijn kring van rechtstreekse afnemers veel te klein. Bovendien is het als kleine leverancier bijna niet te doen om aan te tonen dat je leverantie stabiel en betrouwbaar is, dat je administratie aan stringente voorwaarden voldoet, etc..

Op deze manier zorgt de voorwaarde voor balans tussen vraag en aanbod er voor dat men als kleine aanbieder eigenlijk alleen maar via tussenpersonen kan leveren. Een overheid die duurzame energie waarlijk serieus neemt dient decentrale opwekking van energie zo weinig mogelijk in de weg te zitten. De balansvoorwaarde is daarbij het belangrijkste obstakel.

Er is echter een andere oplossing genaamd ‘DubbelStroom’ mogelijk. Dat is geen dubbele stroommeter voor hoog en laag tarief maar een oplossing die er van uit gaat dat een producent/leverancier net zo makkelijk in het grid kan pluggen als een afnemer.  Zoals je thuis een stopcontactdoos hebt voor afname van stroom, zo krijg je er ook één voor leverantie van stroom. Het is dus per definitie een twee-richtingen verkeer. Deze oplossing stelt eisen aan organisatie en techniek. Tennet zal de stroom rechtstreeks af moeten nemen en door moeten leveren aan een afnemer, dus zonder tussenkomst van een programmaverantwoordelijke.

Elke burger kan dan rechtstreeks aan zijn buurman stroom leveren. De buurman wordt zijn klant. Tennet accepteert de geleverde stroom dan alleen als de buurman die ook daadwerkelijk afneemt. Leverantie tijdens piekuren en betrouwbaarheid van leverantie wordt beloond. Dat geeft incentives om niet alleen lokaal stroom op te wekken, maar ook om het lokaal op te slaan. Dat is wenselijk want lokale opslag vormt momenteel de grootste technische barrière als het om duurzame energie gaat.

Installaties van leverantie moeten daardoor aan bepaalde voorwaarden voldoen en alle meters voor registratie van afgenomen stroom moeten ‘slim’ worden. Dergelijke voorwaarden kunnen mogelijk prijsopdrijvend werken, maar massale productie van deze technieken zal de prijs snel doen zakken. En een massale verspreiding van DubbelStroom technologieën is wat waard want daarmee creëer je wel een duurzame oplossing die beter bij deze tijd past waarin (netwerken van) burgers het initiatief weer meer naar zich zelf toetrekken. Op naar de DubbelStroom!

© september 2013, Peter Schuttevaar 

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Peter Schuttevaar
   Peter Schuttevaar 2203 dagen geleden

   Henk,

   Dan houd ik toch vast aan de 'illusie'.

   De kleinverbruikers gebruiken samen ongeveer 4/5 e deel van wat de gehele industrie aan stroom gebruikt. Dat is dus dezelfde ordegrootte. Door het huidige prijzensysteem betalen deze kleinverbruikers echter mee aan de stroom van de industrie. 

   Als de kleinverbruikers elkaar stroom zouden kunnen leveren, dan zouden ze zelfsupporting kunnen worden en komt er een eind aan dit vreemde systeem.

   Bovendien is het aandeel van kleine producenten in de totale stroomopwekking in Duitsland al lang 'significant'.  

   • Reyer Brons
    Reyer Brons 2205 dagen geleden

    Ook heel beverderlijk voor groene stroom.........

    Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft bepaald dat ook particuliere eigenaren van zonnepanelen btw-plichtig zijn voor het produceren van groene stroom.

    Dit is het gevolg van een Oostenrijkse zaak waarin het Europese Hof van Justitie oordeelde dat er sprake is van ondernemerschap bij het vergoeden van eigen opgewekte stroom.

    De consequentie van de uitspraak is dat particuliere bezitters zich moeten aanmelden bij de Belastingdienst als btw-ondernemer. De woningbezitter draagt het deel aan ontvangen btw af over de vergoeding van de opgewekte energie. De btw over de aanschaf en plaatsing van de panelen kan ook teruggevorderd worden in het geval van tijdig indienen van de btw-teruggave.

    Lees meer ...

    • HenkDaalder
     HenkDaalder 2206 dagen geleden

     Het is een illussie dat kleinverbruikers zelf voldoende stroom kunnen opwekken, om het net te voeden met een significante hoeveelheid stroom. En dat ze die ook nog willen verhandelen.

     Stroom is daar niet duur genoeg voor.

     Bovendien is de bestaande situatie veel handiger, simpeler en goedkoper, gebruik het net als een grote accu. De "opslag" onstaat doordat fossiele brandstoffen niet verbrandt worden, of later.

     De balans op het net is niet die van vraag en aanbod, maar van het samen volgen van de vraag.

     Daarbij heeft duurzaam opgewekte stroom al voorrang.
     En die voorrang wordt stiekem tegen gewerkt door fossiele opwekkers. Politici kijken hierbij graag de andere kant op, want ze zijn bewerkt door de vele lobbyisten van de fossiele industrie.

     Dat leveren van energie tussen burgers is "verboten" want dat gaat ten koste van de fossiele belangen.
     EZ geeft graag 3 cent SDE subsidie, want dan krijgen ze 15 cent extra belasting van de kleinverbruikers.
     En die SDE subsidie wordt toch door diezelfde burgers betaalt, een geniaal systeem van belasting op belasting.

     Het probleem zit bij de fossiele belangen die EZ ambtenaren runnen.
     Daarom mogen burgers hun duurzame stroom niet onderling uitwisselen.
     Je hebt dara ook geen "slimme"meter voor nodig. De "slimme"meter die nu wordt uitgerold is ook veel te dom voor dit soort uitwisseling.

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers