Bouwen doe je van onderaf

  Peter Schuttevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Peter Schuttevaar 1861 dagen geleden
  Bouwen doe je van onderaf
  Kleine innovatieve initiatiefnemers willen nog wel eens stranden op de gevestigde orde. Elkaar opzoeken helpt! We geven het voorbeeld van "strobouw".
   

  Uitdaging. Tegenwoordig zijn steeds meer mensen om diverse redenen geïnteresseerd in sterke betrokkenheid bij de bouw van een eigen huis. De één wil geld besparen door zelf werk te verrichten, de ander wil meer zelf kunnen sturen, bijvoorbeeld omdat hij het duurzaam of ecologisch wil doen. 

  Wat remt de oplossing? Een zelfbouwer die er alleen voor staat heeft al snel geen weerwoord meer tegen de experts waar hij mee moet samenwerken. Bovendien werkt de overheid vaak niet lekker mee als het om zo'n klein initiatief gaat. Voordat je het weet zit je weer aan de oude vertrouwde oplossingen van de leverancier vast en worden de prijzen opgedreven.

  Wat te doen? De zelfbouwers verenigen zich in een coöperatie van zelfbouwers! Als men zich in een coöperatie verenigt staat men sterker. Men deelt elkaars kennis, men kan elkaar helpen met de werkzaamheden en er zijn talloze schaalvoordelen te behalen. Elk coöperatielid kan zelf bepalen welke mate van zelfbouw en ondersteuning hij wenst.

  Netwerk. Peter Schuttevaar is lid van het NPI. Hij heeft samen met twee partners het samenwerkingsverband Stroberatie opgericht. Stroberatie bestaat uit Tuvalu te Amsterdam (strobouw), Vitha te Ede (procesmanagement) en Sleutelsteen te Den Haag (planning & control). We hebben de handen ineen geslagen om gezamenlijke ondersteuning te bieden aan een coöperatie van zelfbouwers. Zo'n coöperatie is zelf hoofdaannemer en projectontwikkelaar. Dat alleen betekent al dat men ongeveer 30 procent kan besparen op de bouwkosten. Stroberatie levert expertise op het vlak van strobouw, procesmanagement en planning en control.

  Voorbeeld van een resultaat. De coöperatie van zelfbouwers bouwt een duurzame buurt in een specifieke gemeente. Als basistechniek wordt uitgegaan van stro in combinatie met houtskelet, afgewerkt met kalk en leem. Daarmee komen de bouwkosten van een eenvoudige complete woning op een niveau van € 130.000. Het kan echter ook ruimer en gevarieerder. Anderzijds kan men ook nog een stuk goedkoper bouwen, namelijk onder een ton, door veel zelf te bouwen en door de bouwtechnieken verder te vereenvoudigen (bijvoorbeeld door de strobalen muren zelfdragend te maken en zo een houtskelet uit te sparen).

  Meer weten? Kom dan naar de "workshop Stroberatie" van 26 november. Volg dan de link voor details....
  http://www.vitha.nl/index.php?hoofdmenu=home&oneartikel=ja&artikel=371&locatie=4&gastheer=9

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers