Stoplappen

  Lucienne Ooijman
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Lucienne Ooijman 1730 dagen geleden

  Rutte heeft vast achter zijn bureau een mandje staan. Zo'n ouderwets rieten mandjer, met een hengsel er aan, zodat hij het ook kan meenemen. In dat mandje zitten kleine, bonte lapjes, biesband, eindjes wol, mooie glimmende kraaltjes en natuurlijk knopspelden, een stopnaald, een rijgnaald en een setje gewone naalden.

   

  Na het polderen heeft deze regering nu het quilten ontdekt, met een crossover naar andere technieken. Héél hip. Het beleid van deze overheid is een grote lappendeken geworden. De ene maatregel buitelt over de andere en daar waar een gaatje valt, zet men er een stoplap overheen. Met mooie glimmende kraaltjes er op geborduurd, opdat wij het als verfraaiing zullen ervaren. Voor iedereen wat wils, voor iedereen een eigen regeltje op de deken.

   

  Wordt het te duur om iedereen een gratis ziektekostenverzekering te bieden? Hopla, dan zetten ze een doe-het-zelf lapje voor de markt op de deken en gaan we wel zien met welke grove steken of fijne, vileine siersteekjes de verzekeraaars er iets van maken. Daar waar burgers tussen de mazen door lijken te vallen zetten we een mooie stoplap op de deken. Zitten ze met ZZPers in de maag? Ook een lapje voor hen, met een ingewikkeld patroontje en een preciese beschrijving van hoe het vastgezet dient te worden. Heeft u even tijd om u hierin te verdiepen? Nee, jammer, u loopt het risico dat u straks de pineut bent. Maar ach, dat merkt u nu nog nog niet hè? Hup, stoplapje er op.

   

  Feit is dat de heilige marktwerking die dit kabinet voor ogen heeft niet in de hand te houden is door datzelfde kabinet. Dat wat je uit handen geeft, gaat een eigen leven leiden. Natuurlijk, met een helder kader kun je wat bijsturen, maar wanneer je probeert om voor elke uit de handlopende situatie een regeltje te maken, dan ontstaat er een onwerkbare situatie voor iedereen. De deken wordt een verstikkende wir-war van draadjes en eindjes en glimmertjes. Een deken zou een warme, dekkende, meerpersoons laag moeten zijn, waar je met veel plezier onder kruipt. Misschien kan Rutte zijn mandje mee naar huis nemen en gezellig naast zijn moeder gaan zitten quilten en dat wij er een persoon met groot weefgetouw voor in de plaats krijgen.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers