Reactie op Klokwerk: Tussen bijstand en basisinkomen

Reactie op Klokwerk: Tussen bijstand en basisinkomen

Zie een interessante blog van Klokwerk op Sargasso: Politiek Kwartier | Tussen bijstand en basisinkomen

Het meest interessante van deze bijdrage van Klokwerk vind ik de suggestie om de bijstand zo aan te passen dat dit een stap is in de richting van een voorwaardelijk basisinkomen.
Jammer dat de discussie op Sargasso zo gedomineerd wordt door een detail bij de uitwerking, het nut van ontslagbescherming.
Dat is op zich geen onbelangrijk punt, maar het is wel later zorg. Als het idee van basisinkomen hier en daar werkelijkheid wordt, heeft d op de relatie tussen werkgevers en werknemers waar wij ons nu geen goede voorstelling van kunnen maken. Dat betekent dat nieuwe contractvormen de huidige zullen gaan verdringen.

Terug naar het hoofdpunt. Als voorstander van een (onvoorwaardelijk) basisinkomen zie ik de discussie op landelijk niveau niet goed van de grond komen. Er zijn teveel dogmatische barrières en het is vooralsnog te ingewikkeld om tot een verstandig compromis tussen de partijen te komen om daar overheen te stappen, vooral omdat je tegelijk andere zaken moet aanpassen, zoals het belastingstelsel.
Zie ook mijn eerdere voorstel voor gefaseerde invoering van basisinkomen en een samenvatting van de reacties daarop. 

De suggestie van Klokwerk geeft de mogelijk in een aantal gemeentes de sociale zekerheid om te vormen van een benadering met verplichtingen, boetes en sancties naar een aanpak met positieve prikkels. Je zou dat als experiment kunnen starten, maar daarna gewoon regulier volhouden.
Als voldoende gemeentes dat gaan doen, moet de landelijk overheid wel komen met aanpassingen van het belastingstelsel en de landelijk uitgevoerde sociale zekerheid.

De verhouding tussen arbeid en inkomen zal daardoor vanzelf veranderen, en dus ook de relaties tussen werkgevers en werknemers. Laat dat maar groeien, het is een illusie dat we dat allemaal van te voren kunnen uitdenken en reguleren.

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Louis Bervoets
   Louis Bervoets 1684 dagen geleden

   ... iVi ...

   Het Basisinkomen is te éénzijdig gericht in mijn beleving. Daarom heb ik in 2011 het iVi, het "inkomen Vóór iedereen" in het leven geroepen. Hier heeft iedereen wat aan.

   Wil je hier iets meer over weten, dan kan dat op www.dichterbijdemens.nl en www.mensenspirit.nl ... Met name bij deze laatste op het MenS-forum.

   Het iVi is een eigen ontwikkeling met een eigen iVi-filosofie en iVi-visie. Precies zoals hier terecht is opgemerkt over het basisinkomen. Er zijn veel meer factoren die hierbij een rol spelen. Daarom functioneert het iVi vanuit een holistische kijk, want alles heeft met elkaar te maken. Aan de basis liggen de universele normen en waarden van het leven en de stelling:

   "Ieder levend wezen heeft het recht het leven te LéVEN!"

   Dit is méér, dan overleven en meer dan een basisinkomen. Breed gedragen door het leven zelf. Ook met het idee het "gelukkig leven" elkaar te gunnen. Te denken in mogelijkheden, talenten en overvloed.

   Het gaat hierbij niet alleen, om het zakje geld en/of onze economie, maar om de zingeving van het leven en met name ... zin te geven aan elkaars leven!

   Tot zover ... from the heart ... Louis Bervoets.

   • Reyer Brons
    Reyer Brons 1712 dagen geleden

    studiovz, idee vergelijkbaar, maar wel een heel verschil in manier van presenteren!

    • Studio zvz
     Studio zvz 1712 dagen geleden

     Grappig dat Klokwerk op ongeveer dezelfde gedachte kwam : 

     http://delangemars.nl/2015/01/01/oproep-voor-plan-wereld-snakt-naar-uitweg-uit-onderdrukking-door-rijken-en-hun-conservatieve-regeringen/naar-uitweg-uit-onderdrukking-door-rijken-en-hun-conservatieve-regeringen/   [comment 29.1]

     Maar wel wat langdradig.

     De hier gesuggereerde Gemeentelijke experimenten mogelijk een verdere eerste stap.

     Waarbij betrouwbare statisitieken en cijferwerk [hoe kunnen gemeenten e.e.a bekostigen ?] dan weer een aanloopje ertoe.

      

      

      

      

      

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers