• Blogs
 • Netwerk PI
 • Waardevolle verbindingen. De constructie van vertrouwen in de toekomst

Waardevolle verbindingen. De constructie van vertrouwen in de toekomst

  Netwerk PI
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Netwerk PI 1567 dagen geleden
  Waardevolle verbindingen. De constructie van vertrouwen in de toekomst

  Via André Nijsen kregen we bericht over een interessant boek van Nanko Boerma:

  Waardevolle verbindingen

  De constructie van vertrouwen in de toekomst

  Uitgave van Futuro uitgevers: http://futurouitgevers.nl/portfolio/waardevolle-verbindingen-boek/

  ISBN: 9789492221063

  Nanko Boerma, politicoloog en verandermanager heeft een grote ervaring als programmamanager van grote veranderingsprogramma’s op het snijvlak van beleid, bestuur en ICT en als zodanig een expert waar het gaat om het functioneren van de ‘machinekamer’ van de overheid. Vanuit die ervaring heeft hij dit boek geschreven.

  Zijn observatie:

  Gek word je er van. Van al die ‘instanties’, variërend van banken tot UWV, van Belastingdienst tot woningbouwcorporaties, van (ziektekosten-)verzekeraars tot telecombedrijven. Ze doen vaak niet wat we verwachten,  stellen onbegrijpelijke eisen en  trekken ons in procedures die ondoorgrondelijk zijn, met uitkomsten die vaak toevallig lijken. Ze bepalen je leven, maar je hebt er geen ‘grip’ op.

  Zijn analyse:

  Onze verzorgingsstaat is ontaard in een onbegrijpelijk stelsel van regels, bedacht vóór, óver, maar zónder de burger. Hij wordt in de praktijk beschouwd als klant, als lijdend voorwerp en niet zelden als potentiële crimineel. Burgers en ‘instanties’ investeren in steeds meer (geïnstitutionaliseerd) wantrouwen. Steeds meer burgers verliezen het vertrouwen in  overheid en samenleving. Al dat wantrouwen is onprettig en peperduur. De verzorgingsstaat  implodeert.   

  Zijn remedie:

  De verzorgingsstaat heeft ons intelligenter, beter opgeleid, welvarender en gelukkiger dan ooit gemaakt. Nu hij onder zijn eigen last bezwijkt, moeten we niet ‘een stapje terug’ doen, maar juist een nieuwe stap ‘vooruit’ zetten,  naar een ‘nieuwe eenvoud’. De ‘acterende burger’ staat hierbij centraal. Het boek schetst  hoe we een ‘vertrouwensdividend’ kunnen incasseren als burgers in staat zijn zélf het  initiatief te  nemen voor waardevolle verbindingen.  Dat moeten ze dan wel makkelijk en veilig kunnen doen. Sterk inzetten op standaarden in het maatschappelijk verkeer zorgt ervoor dat onze ‘vertrouwensinfrastructuur’ weer bij de tijd komt. Daarmee kunnen overbodige transactiekosten verdwijnen, kan de economie groeien en,  belangrijker nog, krijgt de ‘acterende burger’  de rol die hem al sinds Thorbecke toekomt, die van subject en drager van de staat. Het boek is hiermee dan ook voor alles een programma van radicale democratisering.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers