Hypotheekkosten verlagen

  Dennis Methorst
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Dennis Methorst 1534 dagen geleden Reacties (1)
  Hypotheekkosten verlagen

  Beste mensen van NPI,

  Ik ben slechts een naïeve student met een wellicht naïef idee maar misschien inspireerd het u tot betere out-of-the-box ideëen dus hoor mij aan. Wat ik vaak hoor is dat een van de grootste drempels voor mensen om vrijwilligerswerk te doen zijn de vaste lasten die maandelijks betaald moeten worden. De huur of hypotheek die mensen moeten betalen maakt grotendeels dat er de afgelopen tijd een trend is geweest in tweeverdieners die zoveel mogelijk uren werken om deze te kunnen (af)betalen. Als de maandelijkse kosten omlaag gaan omdat de huur/hypotheek aanzienlijk lager ligt dan is de noodzaak om veel uren te maken dus ook kleiner. Om de vastgoedsector te laten verminderen in waarde zal veel mensen, bijna alle Nederlanders wel, een groot vermogen aan geld doen verliezen maar toch is het een oplossing. Toch zal het de komende generaties meer ruimte geven om niet te werken om maar een dak boven het hoofd te kunnen houden maar om te werken aan datgene wat er echt toe doet. Als ook nog eens meer vaste lasten worden verlaagd door een slag om de woningvoorraad energieneutraal te maken is er helemaal minder druk vanuit de vaste lasten. 

  Dit is geen kant en klare oplossing maar wellicht dat het u tot nadenken zet. De woningvoorraad zal naar mijn inziens alleen maar behouden en verbeterd worden ipv dat er nieuwe VINEX-wijken zullen worden bijgebouwd icm met een vergrijzend Nederland waarbij de bevolgkingsgroei niet toeneemt. Waarom kunnen we de bestaande infrastructuur dan niet laten verlagen in kostenpost? Dit idee zal waarschijnlijk pas over circa 10 a 15 jaar rijp zijn maar misschien nu al interessant om over na te denken.

  Met vriendelijk groet,

  Dennis Methorst 

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Reyer Brons
    Reyer Brons 1534 dagen geleden

    De hypotheekrenteaftrek is lang geleden bedacht om het kopen van huizen betaalbaar te maken voor grote groepen, Helaas is dat ontaard in opdrijving van de prijzen, waardoor een huis hier nu veel duurder is dan in omringende landen.
    Sinds een paar jaar doet de regering hier iets aan door heel langzaam de aftrek te verlegen. Dat heeft lang geduurd en het gaat heel traag!
    Het effect zal inderdaad waarschijnlijk pas over 10 tot 20 jaar merkbaar worden.

    Helaas worden voor de huurwoningen alleen maar zaken bedacht die de huren juist zullen laten stijgen. Deels bewust, om het zogenamde scheefwonen te bestrijden, deels door meer winstgedreven gedrag bij de grote verhuurders.

    Waar ik geen zicht op heb, is of de bouwprijzen omlaag kunnen. Alleen als dat lukt, zie ik op langere termijn echte kostenverlaging van het wonen als mogelijkheid. Wellicht met 3D-printers?
    Uiteraard valt er wel op de woonlasten te besparen door duurzamer te bouwen, vooral voor wat betreft gebruik van energie van externe bronnen.
    Maar ook dat past niet echt in het huidige regeringsbeleid.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers