Waarom UBI noodzaak is

  Netwerk PI
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Netwerk PI 1319 dagen geleden Reacties (1)
  Waarom UBI noodzaak is

  Joop Böhm, 6-3-2016:

  Politie delft onderspit, misdaadgolf dreigt ons land te overspoelen
  “Politie delft onderspit” kopt De Telegraaf op 6 maart 2016. Het tekent de situatie in ons land. Voorzitter Peter Noordanus van de Taskforce Georganiseerde Criminaliteit Brabant eist van minister Van der Steur zo snel mogelijk fors meer recherchecapaciteit. „Het is in de strijd tegen de zware misdaad twee voor twaalf.”
  Brabant wordt geteisterd door drugsmoorden en aanslagen tussen criminelen. De aanpak van wietteelt, drugslabs en bedreigingen van gemeentebestuurders trekken een zware wissel op de capaciteit. „Er ligt een overclaim op de politie. Politiebond ACP zegt dat het probleem in meer regio’s speelt en waarschuwt voor onderschatting van de zware criminaliteit. De misdaadgolf die het zuiden teistert, dreigt ook de rest van het land te overspoelen.

  Bevolking pikt het niet langer
  In dezelfde krant schrijven Willem Vermeend en Rick van der Ploeg in hun column “Burgers terecht boos”. Daaruit citeer ik: “De regeringspartijen gaan voorbij aan de slechtere prognoses voor onze economie en de fouten van het kabinet op het terrein van de arbeidsmarkt, de pensioenen en de gezondheidszorg.” “In de miljoenennota 2017, de laatste van Rutte 2, zal in ieder geval een overtuigend plan van aanpak gepresenteerd moeten worden om de terugvallende groei van onze economie aan te jagen.”

  “Polderbeleid mislukt”
  “Kijken we naar onze arbeidsmarkt dan staat nu wel vast dat het polderbeleid van het kabinet is mislukt. De Wet werk en zekerheid (Wwz), het paradepaardje van het sociaal akkoord, bedoeld om het flexwerken terug te dringen en vaste arbeidscontracten te bevorderen, blijkt in de praktijk averechts te werken.” “Voor Asscher is er maar één oplossing en dat is gewoon erkennen dat de wet niet werkt…”

  Onterechte pensioenkortingen zetten kwaad bloed
  “Ook bij ouderen heeft Rutte 2 het volledig verbruid. Ze zijn boos over de kortingen op hun pensioenen. Als belangrijkste boosdoener wordt PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma aangewezen.””Ook hier is er maar één oplossing. De kortingen worden in de ijskast gezet en de vraag of ze al dan niet nodig zijn, wordt beoordeeld bij de aangekondigde herziening van ons pensioenstelsel…”

  Zwakkeren  worden benadeeld
  Vrijwel dagelijks blijkt uit de media dat onze samenleving verloedert. Wat de pensioenen betreft is de overheid eraan schuldig dat zij wetten uitvaardigt die de zwakkeren in de samenleving benadeelt. Dat bleek ook bij de presentatie van het Belastingplan 2016. Iedere Nederlander ging erop vooruit, behalve degenen die niet  inactief meer waren, de gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden.

  Kosten van levensonderhoud escaleren
  Doordat deze politiek gepaard gaat met het almaar verhogen van de kosten van levensonderhoud (ook zo’n onlogische maatregel!) draait het de maatschappij in de soep. Als niet snel gezorgd wordt voor budgettaire ruimte voor de lagere en middeninkomens, dan zijn de gevolgen niet te overzien. Bij voortzetting van dit beleid kan de invoering van een onvoorwaardelijk basisinkomen (UBI) geen verder uitstel leiden.  

  UBI doet misdaad afnemen, remt kwaadheid bevolking, stimuleert vaste arbeidscontracten en biedt sociaal vangneOmdat men met een UBI over een ruimer budget zal beschikken zal de misdaadgolf erdoor afnemen,  de kwaadheid van de bevolking, met name de consument, zal omslaan in erkentelijkheid en het aantal vaste arbeidscontracten zal toenemen. Voor flexwerkers en zzp’ers is er (net als voor ieder ander) het UBI als sociaal vangnet.

  UBI maakt oudedagsvoorzieningen mogelijk en herstel pensioenen
  Invoering van het UBI biedt het meeste voordeel aan personen tussen 18 jaar en de AOW-leeftijd. Immers: ouderen verliezen hun AOW-uitkering. Het biedt die grote groep extra bevoordeelden de gelegenheid om daarmee oudedagsvoorzieningen  te treffen ter aanvulling van hun inkomsten uit UBI. Daarmee is hun inkomen op later leeftijd gegarandeerd en kunnen de huidige bejaarden ongestoord van het hen toegezegde pensioen genieten. De onterechte kortingen op het hen afhandig gemaakte pensioen zouden dan kunnen worden terugbetaald.

  Zwakkeren voelen zich gesteund door een UBI
  Het grootste profijt van het UBI genieten de zwakkeren in de samenleving. Niet dat zij ineens het verschil in inkomsten met hun rijkere landgenoten zien verkleinen. Nee, iedereen krijgt er hetzelfde bij, dus het verschil in geld blijft in principe gelijk. Relatief gaan ze er echter het meest op vooruit. Met een UBI van 1.500 euro gaat iemand die 1.500 euro verdient er 100% op vooruit; iemand die 3.000 euro verdient “slechts” 50%.  De opzet is dat iedereen kan genieten van een onbekommerd bestaan.

  Hoogte UBI afhankelijk van kosten van levensonderhoud
  Om een onbekommerd bestaan te kunnen genieten moet men ruimschoots voldoende hebben voor de noodzakelijke kosten van levensonderhoud. Worden die jaarlijks hoger, dan zal ook het UBI daarnaar moeten worden bijgesteld.

  Ongelijkheid
  In een recent artikel in Foreign Affairs over “Ongelijkheid” wordt terecht opgemerkt dat economische ongelijkheid niet los gezien kan worden van sociale en politieke ongelijkheid. Een gezonde democratie vereist niet alleen vermindering van extreme materiële verschillen, maar ook de ontwikkeling tot een samenleving waarin alle ingezetenen gelijke kansen en respect geboden wordt. Een UBI biedt die kansen. Grijp die aan!

  Berichten in de media maken duidelijk: een UBI is NOODZAAK!

  Amersfoort: 6 maart 2016
  Joop Böhm

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Ad de Beer
    Ad de Beer 1313 dagen geleden

    Verschrikkelijk naief! Door de UBI zullen we niet alleen naar een faillisement van het land stormen, maar zal ook de maatschappelijke ongelijkheid en daarmee de maatschappelijke onrust toenemen. De ongelijkheid tussen de slaven die werken om de luilakken hun luie leven te gunnen.

    Ja, het zet de wereld wel op zijn kop wat dat betreft.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers