Dick Pels: A Heart for Europe

  Reyer Brons
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Reyer Brons 1204 dagen geleden Reacties (2)
  Dick Pels: A Heart for Europe

  Het Europese beschavingsideaal staat voor de oneindige zoektocht naar een meer vredelievende, zachtaardige, ontspannen, minder gevaarlijke maatschappij: een maatschappij waarin mensen niet langer bang zijn voor elkaar, voor hun instituties, of voor zichzelf. Maar op dit moment bevindt Europa zich midden in een ‘perfect storm’ van populistisch nationalisme, Russisch revanchisme, neoliberale financiële ellende, religieus geïnspireerd terrorisme en vluchtelingenchaos. Die op elkaar gestapelde uitdagingen maken het urgent om onze Europese idealen van vrede, vrijheid, democratie, duurzaamheid en het goede leven opnieuw uit te vinden. In dit boek doet Dick Pels een dappere poging om de oorspronkelijke passie van het Europese project nieuw leven in te blazen. Het idee van een beschaafd Europees patriottisme moet worden gered van de angstpolitiek die wordt bedreven door rechtse én linkse nationalisten. 

  Inhoud:

  1. Europe’s Embattled Soul
  2. The Conquest of Social Fear
  3. The Nationalist International
  4. European Freedom
  5. European Democracy
  6. The European Good Life
  7. The Language of Europe
  8. Europatriotism 

  In hoofdstuk 6: The European Good Life noemt hij op blz. 102 en 104 het basisinkomen als te overwegen optie. Hij refereert daarbij aan een suggestie van Philippe van Parijs om iedere burger van de EU een basisinkomen van € 200 te verschaffen, bijvoorbeeld te financieren via een Tobin-taks op financiële transacties.

  Dick Pels is socioloog en freelance publicist. In vorige levens was hij Professor of Sociology & Communications aan Brunel University, London, voorzitter van de links-liberale denktank Waterland en (van 2010 to 2013) directeur van Bureau de Helling, het wetenschappelijk bureau van Groen Links. Zie www.dickpels.nl 

  Het boek is te bestellen en als PDF gratis te downloaden via zijn website.

  Reyer Brons, 1 juli 2016

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Harrie Custers
    Harrie Custers 1200 dagen geleden

    "Het idee van een beschaafd Europees patriottisme moet worden gered van de angstpolitiek die wordt bedreven door rechtse én linkse nationalisten."

    Wat een arrogantie, wat een denigrerende neerbuigende houding. Wat een geloof in maakbaarheid.

    mensen moeten en zullen bestuurd worden naar de opvattingen van anderen.

    Waarom is Euopers patriotisme verheven en nationaal patriotisme verderfelijk?

    Het gaat om mensen en om zeggenschap van mensen over hun eigen leven.

    Als er dan toch "bestuurd" moet worden, dan svp vanuit de menselijke maat. In dat opzicht ben ik het helemaal eens met de reactie van @martin1945. De EU bureaucratie volledig ontmantelen. Geen vertegenwoordigers en bureaucraten meer fulltime op de loonlijst.

    • martin1945
     martin1945 1201 dagen geleden

     Het is een van de merkwaardige ideeën dat het schrijven van duizenden boeken nut heeft. Maar soms staan er wel nuttige zaken in. Over het basisinkomen. Maar een gelijk basisinkomen voor iedereen in Europa zonder dat aan te passen aan het economisch niveau van een land is zonder meer al onhaalbaar. Mensen uit de Bovenste Tien procent kunnen dat blijkbaar niet begrijpen. De kosten van levensonderhoud in Nederland,  Portugal, op Sicilië, in Milaan of op Kreta zijn allemaal verschillend.

     Maar waar we vanaf moeten is het Europa van de Bureaucraten en politici in Brussel en de nationale hoofdsteden. We moeten naar een Europa van de Burgers. Dat is het Europa van de Regio's.

     Ik stel voor dat Europa wordt bestuurd door vertegenwoordigers van de Regio's. Dat is een gebied van normaal tussen de 5 en 6 miljoen inwoners, langs grenzen die al bestaan, veelal van huidige provincies, Länder, Departementen, Graafschappen etc. Uit die vertegenwoordigers wordt dan het Nieuwe Europese Parlement gekozen, dat voortaan vast zetelt in Straatsburg. Straatsburg wordt de echte hoofdstad van Europa. Daar worden ook de hoofdbesturen van echte Europese Partijen gevestigd. Een Europese partij is een Partij die afdelingen heeft in alle 10 de grootste van de huidige EU-landen.

     Een regio kiest uit leden van een van de nieuwe Europese Partijen vertegenwoordigers voor het Nieuwe Europese parlement. En wel Een per gemiddeld 1 miljoen inwoners. Stel dat de EU 400 miljoen inwoners heeft, dan zitten er in het Nieuwe Europese Parlement 400 leden.

     De huidige Europese Commissie met die bijna 30,000 ambtenaren wordt volledig opgeheven en ontbonden. De  ppolitici enambtenaren worden ontslagen zonder bonus, ontslagregeling of wat dan ook. Gewoon de WW in. Weg met al die overbodige en peperdure bureaucratische dictatuur.

     We houden de Euro als betaalmiddel, maar de ECB, de EFS en de rest worden zo snel mogelijk opgeheven.  In de praktijk gaan we zo spoedig mogelijk terug naar een situatie die lijkt op de oude EEG.

     De huidige Nationale staten, veelal daterend uit de 19e eeuw, blijven wel bestaan, maar Europa wordt niet meer bestuurd door deze nationale systemen, maar vanuit de regio's. Schotland, Wales, N-Ierland, Catalonië, Bretagne, Sardinië, Niedersachsen, Elzas-Lotharingen, en zo voort, kunnen allemaal een dergelijk regio zijn. Nederland kan bestaan uit Zuid-Nederland (Brabant, Limburg en Zeeland ),Oost en Noord-Nederland,  en West -Nederland, Nrd en Z-Holland en Utrecht. De macht van de huidige landelijke partijen over Europa wordt gereduceerd tot Nul.

      

      

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers