Wim Derksen over wat decentralisatie vandaag echt betekent

  Reyer Brons
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Reyer Brons 2680 dagen geleden Reacties (1)
  http://www.wimderksen.com/?m=201306

  Boeiend verhaal.

  Een citaat, de rest zelf lezen! 

  Centraliseren loopt dan ook vast vast in centrale bureaucratie op te grote afstand van waar het allemaal moet gebeuren. Decentraliseren biedt paradoxaal meer kansen voor het Rijk: op voorwaarde dat decentralisatie feitelijk niet in het teken staat van ‘vergroting van de lokale beleidsvrijheid, stimuleren van de lokale democratie’, maar in het teken van het beheersen van lokaal beleid. En daarin heeft het Rijk de laatste decennia schijnbaar grote stappen gemaakt.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Peter Schuttevaar
    Peter Schuttevaar 2679 dagen geleden

    Ja die paradox van de decentralisatie die zou volgens Derksen inhouden dan het rijk steeds machtiger wordt door steeds meer taken te decentraliseren. 

    Daar is niet vreemd als je bedenkt dat het rijk met die taakdecentralisatie de discretionaire bevoegdheid niet in een zelfde mate uitbesteedt aan de lagere overheden. Men wil het wel onder controle houden namelijk (lees: bemoeizucht). 

    Dat betekent echter wel dat de aansturing vanuit het rijk steeds meer rigide wordt. En een beetje een monteur weet wat er gebeurd als bij een rigide koppeling wrijving ontstaat in het aangedreven deel van het mechaniek: dan gaat de koppeling stuk. 

    En een koppeling die stuk is, dat is ongeveer hetzelfde als een ontkoppeling. Dan gaat men decentraal lekker zijn eigen gang terwijl men zich centraal in een waan van controlemechanismen opsluit, net zoals men dat bij de bankensector deed. 

    Paradoxaal? Jazeker, maar op een andere manier dan Derksen bedoelt!

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers