Basisinkomen en belastinggrondslag

  Reyer Brons
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Reyer Brons 2554 dagen geleden Reacties (2)
  http://www.youtube.com/watch?v=ExRs75isitw&feature=youtu.be&t=58m55s#

  Eerder verwees ik al naar een genuanceerd betoog van Bas van Haterd over het basisinkomen. In de daar aan gerelateerde  interessante discussie in de LinkedIn goep Slow Management werd verwezen naar een verhelderende film.

  Het gaat hier om het laatste half uur van een Duitse document (Engels en ook Nederlansds ondertiteld) waarin op een briljante manier uiteenzet wordt hoe je basisinkomen en belastingherziening kunt combineren. Het antwoord is verrassend eenvoudig. Je heft consumptiebelasting (voorheen BTW) in plaats van loonbelasting en/of inkomstenbelasting.
  Die BTW is dan flink hoger dan nu, het basisinkomen kun je zien als vervanging van de belastvrije voet die nu in de belasting op arbeid zit, waardoor de netto-belasting een progressief karakter houdt.
  Het betekent enorme vereenvoudiging van het overheidsapparaat. Daarmee een efficiëntere overheid. En bovendien rechtvaardiger verhoudingen. 
  Een hout snijdend argument is dat arbeid steeds meer door machines wordt verricht in plaats van door mensen. Belasting op arbeid krijgt daarmee een steeds smallere grondslag!
   
  Uiteraard zijn er maren, wat mij betreft hangen die vooral met overgangen samen:
  • Hoe komen we in die situatie vanuit het heden? Krijgen we eensgezindheid dat dit gewenst is?
  • Hoe gaan we om met grensverkeer - zowel wat betreft goederen en diensten als wat betreft migratie van mensen?
  Wellicht iets om later op terug te komen.

  Ik wijs ook nog op twee publicaties die eveneens de belasting op arbeid afschaffen, maar de consumptie als grondslag voor de belasting relativeren;

  • Belasting Onttrokken Waarde, waarbij niet de consumptie maar het verbruik van grondstoffen belast wordt. Een motie om hier een onderzoek naar te doen is in de Tweede kamer verworpen met (VVD, CDA, PvdA en PVV tegen).
  • World Tax System, geen inkomstenbelasting, progressieve vermogensbelasting boven een bepaald minimum
   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Reyer Brons
    Reyer Brons 2527 dagen geleden

    De in bovenstaande tekst genoemde Zwitserse film “Grundeinkommen – ein Kulturimpuls” is met Nederlandse ondertitels een van de belangrijkste voorlichters voor het basisinkomen.
    Een lange film waarin duidelijk wordt uitgelegd wat het basisinkomen inhoudt en kan bewerkstellingen. Tevens is er een model te zien (een van de vele) hoe het basisinkomen zou kunnen worden gefinancierd.
    Voor mensen die liever een boek lezen in plaats van een film kijken, is inmiddels de tekst van de film in boekvorm uitgegeven. Het boekje is te koop, de pdf is gratis te downloaden.

    • Reyer Brons
     Reyer Brons 2547 dagen geleden

     Nog een pleidooi voor herziening van de belasting, dit keer vooral met aandacht voor belasting op kapitaal. Zet de mens centraal in belastingstelsel, niet de financiële sector, Ed Groot en Henk Nijboer in MeJudice.
     De aanzet is stevig, maar de auteurs zijn wel heel erg tevreden met een paar zeer kleine stapjes die het kabinet aan het zetten is.

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers