Over de ondertussenheid en de orkestratie van het ongemiddelde

  Reyer Brons
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Reyer Brons 2204 dagen geleden
  http://www.trendrede.nl/

  De trendrede 2015 is een optimistische visie op de toekomst. Scherpe analyse, hoopvolle vooruitzichten.

  Enkele citaten:

  • De transitie van een achterhaald systeem richting het noodzakelijke nieuwe, kent een tussenfase. Het oude kwijnt langzaam weg terwijl het nieuwe nog niet op volle sterkte is. Het is de fase waarin de vernieuwings-kracht substantiële weerstand ondervindt omdat de gevestigde orde zijn territorium verdedigt.
  • Dit jaar zeggen we: het hek is van de dam. Nederland kent inmiddels een krachtige zwerm eigenwijze systeem-prikkers - en door de gaten die in het oude vallen stroomt het nieuwe de samenleving in.
  • Oplossingen voor complexe problemen liggen vaak in nieuwe (onverwachtrelevante) verbindingen binnen of buiten het oorspronkelijke netwerk. Groei vindenwe tussen oude waarheden in. En dus komt er aandacht voor wat buiten of tussende huidige organisatieprincipes valt.
  • We hebben minder controle dan we zouden wensen. We voorzien dat we afscheid nemen van de controle-illusie en daarmee leren we loslaten.
  • Er is geen alomvattende waarheid waar we ons met zijn allen achterkunnen en willen scharen. En dus bewegen we richting een samenleving die zichorganisch en flexibel verbindt en organiseert. De menselijke maatvoering en reikwijdte zijn uitgangspunt. Om iets te maken moeten we de maakbaarheidloslaten en het zichzelf intrinsiek laten ontwikkelen.
  • De toekomst is aan ongemiddelde mensen die gezamenlijk hun toekomst orkestreren.
  Dat laatste is ook een mooie uitdaging voor het NPI!

  Zie hier een PDF-versie van de trendrede.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers