Experiment Basisinkomen Peel en Maas

Rapportage "Gemeenschapsmunten in kaart" - Qoin

  Harrie Custers
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Harrie Custers 1613 dagen geleden Reacties (2)
  http://www.qoin.com/wp-content/uploads/2015/09/150924-Gemeenschapsmunten-in-Kaart-QOIN-MIN-BZK.pdf

  Steeds meer bedrijvennetwerken, gemeentes, woningbouwcorporaties en zorgorganisaties onderzoeken de inzet van gemeenschapsmunten. Deze partijen missen vaak kennis over dit onderwerp. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft daarom aan Qoin gevraagd om verdieping aan te brengen voor beleidsmakers en bestuurders in workshops, dit rapport en een seminar. De potentie van gemeenschapsmunten is groot. Gemeenschapsmunten zijn een innovatief instrument om de samenwerking tussen burgers, bedrijven, gemeentes en maatschappelijk instellingen te organiseren. Dit is inmiddels meermaals succesvol aangetoond. Persoonlijk verwacht ik dat de diversiteit aan initiatieven de komende jaren zal toenemen: we gaan van een euro-monocultuur naar een ‘ecologie van currencies’ die aanvullend is op de euro. Deze gemeenschapsmuntsystemen spreken zeer diverse doelgroepen aan en zijn inzetbaar voor het behalen van sociale, commerciële of duurzame doelen.

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Harrie Custers
    Harrie Custers 1607 dagen geleden

    @martin1945 dank voor jouw reactie.

    Ik ken Bernard Lietaer inmiddels ook. (moet zijn boek nu echt een keer gaan lezen ;-) )

    Dat monopolie van Centrale banken is "het kwaad". Zie het voorbeeld Das Wünder von Wörgl".

    Inmiddels ben ik al zo ver dat de staat, de overheid, de autoriteit met het monopolie op geweld en wetgeving het ultieme kwaad is. Uit menselijk oogpunt gezien dan. Door legalisering maken zij wat krom (en moreel onjuist) is recht en wat recht (moreel juist) is krom.

    Mensen creëren waarde. Zij zijn dus de crediteur van al het geld. En zij worden dus op mega schaal bestolen. (door fraude, oplichting, kartelvorming, misleiding enz.)

    Dus wie staat garant voor het geld? Dat zijn altijd de mensen zelf. De banken zijn slechts een misleiding, een bedrog.

    Als er een wil en bereidheid is, dan kunnen mensen lokaal wel degelijk garant staan voor de uitgifte van hun ruilmiddel. Sterker, zij behoeven slechts te kiezen voor een simpele vorm van boekhouden. Desnoods met de gemeenschappelijke eigendommen en de private eigendommen als tegenwaarde.

    Het zou mooi zijn wanneer gemeenten nu - gezien hun enorme taakverzwaring met taakstellingen - hierin gaan participeren. Dus bottom up aan de samenleving bouwen en deze niet langer van bovenaf (en voor het eigen gewin) wurgen.

    • martin1945
     martin1945 1609 dagen geleden

     Ervaring op het gebied van lokale munten is hard nodig. Ik ben al 20 jaar geleden intensief met deze zaak bezig geweest, en wel via de LETS-kringen.  Dat systeem bestaat nog, maar is kleiner dan vroeger, omdat het al voor 2000 aan zijn grenzen was gestoten.

     Lokaal geld heeft maar een beperkte potentie, want het kan nooit gebruikt worden voor betalingen aan banken( bv hypotheek), aan huurcorporaties of commerciële verhuurders, niet voor betalen aan Zorgverzekeraars, energie- en waterbedrijf,  en ook niet voor digitale aankopen. De belastingdienst accepteert ze ook niet. De Gemeente niet eens als parkeergeld.

     Reeds voor 1010 was er een serie bijeenkomsten, o.a. In de Universiteit van Utrecht, over dit onderwerp /

     Ik ben er naar 2 toe geweest. Daar sprak ook prof Bernard Lietaer, een deskundige op dit gebied.  

     Hij heeft een eigen website, zoek op google.

     Voor de LETS-organisatie, idem.

     Het centrale probleem is: wie gaat de munten uitgeven, wie is verantwoordelijk voor als het fout gaat ?

     Want dat kan, De club die ze uitgeeft kan failliet gaan. En dan ?

     En als het een grote vorm aanneemt, kun je een brief krijgen van de Nederlandse Bank dat je een Bankvergunning moet hebben.  Zonder Bankvergunning ben je illegaal bezig, en dus STRAFBAAR.

     Het romantische idee is dat iedereen zo maar geld mag uitgeven, maar dat is echt een illusie. Zeker in dit land moet je voor dit soort activiteiten op grotere schaal een VERGUNNING hebben.

     Martin Schenkels.

      

      

      

      

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers