Vernedering en onderzoek naar het basisinkomen

  Netwerk PI
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Netwerk PI 1371 dagen geleden
  https://metvertrouwenlinksom.wordpress.com/2016/12/25/vernedering/#more-1154

  Onlangs keek Tom van Doormaal naar een documentaire, De tegenprestatie, over de strakke regie van Leefbaar Rotterdam over de bijstandswet. Hij werd er nogal somber van.
  Hoe lang hebben we nog nodig om te bedenken dat het vruchteloos is werklozen te laten solliciteren op niet bestaande banen, daartoe gedwongen door UWV, re-integratie regels, enzovoort? De crisis ging, zeggen onze partijgenoten trots, maar de bankiers zijn gebleven. Het probleem van de grote inkomens- en vermogensongelijkheid is nog niet echt aangepakt. Voor de bedoelingen van de Participatiewet heeft Tom alle sympathie, maar zullen we de praktijk eens tegen het licht houden?

  Hij wil de discussie sturen in de richting van een onvoorwaardelijk basisinkomen. Het zou een bevrijding kunnen zijn voor de arbeidsmarkt, voor de inkomensverdeling en nog meer. Hij heeft met enkele makkers daarover een simpele gedachte: we hoeven niet voor een basisinkomen of experimenten daar mee te zijn, laten we eens een goed onderzoek naar de gedachte bepleiten, daarvoor een meerderheid in het parlement zoeken en zorgen dat het de komende vier jaar wordt uitgevoerd. Een schetsmatige onderzoekprogramma is inmiddels opgesteld door Peter van Hoesel (Voorstel voor een onderzoekprogramma in hoofdlijnen m.b.t. de invoering van een basisinkomen).
  In januari wordt daarover gesproken in het Belgische Parlement.

  In Nederland zijn we nog niet zo ver: het voorstel ligt op allerlei plekken, bij Asscher, bij Plasterk, bij Klijnsma, bij ambtenaren en onderzoekinstellingen. Maar een serieus gesprek wil nog niet erg lukken.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers