Code Oranje, Nieuwsbrief 4, januari 2018

  Netwerk PI
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Netwerk PI 1007 dagen geleden Reacties (1)
  https://www.docdroid.net/3L5u56I/nieuwsbrief-januari-2018.pdf

  De link verwijst naar Nieuwsbrief 4 van Code Oranje, een beweging die de democratie wil herontwerpen - in hoog tempo en met gebruik daarbij van de aanwezige kracht uit de samenleving. In de nieuwe democratie krijgen ideeën, kennis en initiatieven uit de samenleving de ruimte, denken we in oplossingen en proberen we die uit. Zeggenschap organiseren we in wisselende en gevarieerde vormen, die passen bij de aard, de omstandigheden en de schaal van het vraagstuk. Van buurt en dorp tot en met ‘Den Haag’ en ‘Brussel’. Nieuwe democratie steunt op lerend vermogen, lef, vertrouwen en (ieders) betrokkenheid. Denken en analyseren gaat samen met doen en experimenteren.

  Deze Nieuwsbrief behandelt de volgende onderwerpen:

  • Boek Bert Blase: Het verhaal van de wereld. En het ontstaan van Code Oranje
  • Code Oranje van/voor/met twintigers.
  • Wethoudersbrief
  • Ik verfris de democratie
  • DC event: Op naar een lokaal democratisch akkoord
  • Prijsuitreiking ontwerpwedstrijd lokale democratie
  • Ontwerpers bundelen krachten in het Gooi
  • #AndersFormeren komt écht op stoom!
  • Magisch realistische Burgemeestersbeweging
  • Grondig aandacht voor de grondwet in de lokale democratie

  Code Oranje heeft ook een participatie pagina (Civocratie). Hier kunnen betrokkenen met elkaar met elkaar in gesprek gaan over discussies die door de organisatie gelanceerd zijn. Je kunt er ookje eigen discussies lanceren op deze pagina als je 50 mensen vindt als je voorstel ondersteunen.

  28-1-2018

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Netwerk PI
    Netwerk PI 1007 dagen geleden

    Reactie van Tom van Doormaal:

    De tragiek van Code Oranje zit in de reductie van het probleem der democratie tot een institutioneel herontwerp: als we de procedures even aanpassen, dan komt het allemaal goed. Het is een beetje het idee waarop D66 tot bloei kwam.

    Alleen is het een beetje naïeve misvatting: voor een betere democratie is nogal wat meer nodig.

    Bij b.v. Phillip Blom lees je over onze ideologische misverstanden. Kijk naar Davos, waar middelbare heren in dure pakken hun gelijk aan elkaar bevestigen, elkaar bewieroken over economische groeicijfers, terwijl aan de marges van ons systeem mens en milieu bezwijken.

    Van mij mag iedereen geloven in de procedurele cosmetica, maar ik zou een paar gedachten willen lezen, waar ik enig denken achter mag vermoeden; wat is er nu echt mis met de combinatie economische groei, democratie en markt?

    Onlangs maakte ik nog een kolom over “de gemeente als eerste overheid”, de titel van een VNG rapport van 10 jaar geleden. Wie wil kan het raden: er is niets mee gebeurd. Toch is er, met nakende verkiezingen, alle aanleiding nog eens te denken over de aard van democratische politiek en bestuur. Voor mij gaat het om regelen van tegenstellingen tussen buren: wat je op nationaal niveau doet, moet daarvan zijn af te leiden.

    Dat betekent dat je het heel goed kunt hebben over een leger, over dijken, over moraliteit, want sommige dingen moeten op nationaal of hoger niveau worden geregeld. Maar veel onderwerpen tonen een overmatige en gedetailleerde bemoeizucht, terwijl de contacten tussen burgers in een gemeente afhankelijke zijn van Haagse vleespotten, terwijl in alle omringende landen een grotere fiscale autonomie van het lokaal bestuur heel normaal is.

    28-1-2018

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers