De overwinning van onrecht

  Reyer Brons
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  Door Reyer Brons 322 dagen geleden
  https://metvertrouwenlinksom.wordpress.com/2019/11/04/de-overwinning-van-onrecht/#more-3339

  Tom van Doormaal verbaast zich.
  Hij las “The triumph of Injustice” van Emmanuel Saez en Gabriel Zucman, met de mooie subtitel: “How the rich dodge taxes and how to make them pay”. (New York, London, 2019)

  Een paar citaten uit zijn bespreking:

  ......

  De progressieve politiek is voor recht en rechtvaardigheid, geen twijfel over. Alleen, sinds decennia zien we geen groei in het aandeel van arbeid in onze verdiensten. Mark Rutte spoort de werkgevers aan eens wat beter loon te betalen, omdat de ondernemingen zwemmen in het geld en hun eigen aandelen op kopen.

  ......

  Saez en Zucman concluderen dat hun gedroomde fiscale landschap dicht bij dat van de V.S. in de periode Eisenhouwer ligt. (1952-1960) In die tijd ging het niet slecht met de economie, zelfs de Marshallhulp voor de wederopbouw van Europa kon er af.

  Voor de leken en specialisten is het verhaal een prima maar ontregelend betoog. Om welke reden hebben de regeringen toegelaten dat op grote schaal belasting kon worden ontweken en ontdoken? Om welke reden accepteren regeringen dat landen met hun fiscale regels grootverdieners bevoordelen en daardoor de ontvluchte landen beroven van belastinginkomsten?

  De belangrijkste vraag rond onze belastingplannen is misschien wel deze: waarom slagen we niet in een vereenvoudiging van de belastingwetten te maken, die blijvend is? Waarom legt de Algemene Rekenkamer de vinger op pijnlijke plekken, die alles zeggen over de kwaliteit van onze beleidsvorming, zonder dat daar veel gevolgen aan worden verbonden?

  ......

  Behalve in Linsom is de hele tekst ook gepubliceerd op Platform O: Overwinning van Onrecht.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers