• Alle evenementen
  • SYMPOSIUM: Feit en fictie omtrent het basisinkomen in Nederland - empirische verkenningen en...

SYMPOSIUM: Feit en fictie omtrent het basisinkomen in Nederland - empirische verkenningen en ethische kanttekeningen

  • Zet in mijn agenda
    13-06-2018 13:30:00 13-06-2018 17:00:00 Europe/Amsterdam SYMPOSIUM: Feit en fictie omtrent het basisinkomen in Nederland - empirische verkenningen en ethische kanttekeningen Het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck (Universiteit Antwerpen), het Ethiek Instituut (Universiteit Utrecht) en de Hub Future of Work (Universiteit Utrecht) nodigen u uit voor een symposium over   Feit en fictie omtrent het basisinkomen in Nederland: empirische verkenningen en ethische kanttekeningen   Er wordt heel wat gezegd en geschreven over het basisinkomen, in Nederland en daarbuiten. Het debat woedt zowel in academische kringen als in diverse maatschappelijke fora. Dat... Drift 21, 3512 BR Utrecht, Nederland noreply DD-MM-YYYY
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
Door Netwerk PI 309 dagen geleden
Universiteit Utrecht, Drift 21, Sweelinkzaal (ingang via de bibliotheek, Drift 27)
Drift 21, 3512 BR Utrecht, Nederland
13-06-2018 13:30
13-06-2018 17:00

Het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck (Universiteit Antwerpen), het Ethiek Instituut (Universiteit Utrecht) en de Hub Future of Work (Universiteit Utrecht) nodigen u uit voor een symposium over
 
Feit en fictie omtrent het basisinkomen in Nederland: empirische verkenningen en ethische kanttekeningen
 
Er wordt heel wat gezegd en geschreven over het basisinkomen, in Nederland en daarbuiten. Het debat woedt zowel in academische kringen als in diverse maatschappelijke fora. Dat debat gaat deels over principes: schendt een basisinkomen het wederkerigheidsprincipe? Volgt het basisinkomen uit bepaalde opvattingen over gelijkheid en vrijheid? Tegelijkertijd wordt het debat geanimeerd door de feitelijke claims die zowel voor- als tegenstanders van het basisinkomen maken. Basisinkomen zou economisch weldadig zijn want het zou ondernemingszin bevorderen. Het zou mensen ook aanzetten tot meer vrijwilligerswerk, meer zorg en meer politieke, sociale en ecologische betrokkenheid. Het zou een uitweg bieden uit de impasse van blijvend hoge armoede ondanks hoge arbeidsparticipatie en sociale uitgaven. Anderen vrezen dan weer sterk negatieve effecten op arbeidsbereidheid, gendergelijkheid en economische groei. Een basisinkomen zou ‘onbetaalbaar’ zijn. In het debat is er globaal een gebrek aan neutraliteit en kritische reflectie. Veel mensen die schrijven over basisinkomen hebben een duidelijke positie in het debat - vaak passioneel voor dan wel tegen.
 
Met financiële ondersteuning van Instituut Gak ondernemen onderzoekers van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck van de Universiteit Antwerpen een poging tot wat meer wetenschappelijke systematiek, neutraliteit en diepgang. Daarnaast micro-simuleren ze een aantal varianten voor Nederland. Wie zou in eerste orde baat hebben bij een basisinkomen, wat zouden de effecten op armoede en inkomensongelijkheid zijn. En wat kost een basisinkomen? Ive Marx en Wim Van Lancker zullen op deze studiedag de resultaten van deze studie voorstellen. Daarnaast presenteert Ingrid Robeyns van het Ethiek Instituut van de Universiteit Utrecht een filosofisch analyse van de normatieve argumenten die voor of tegen een basisinkomen pleiten.
 
Deze twee presentaties zullen gevolgd worden door reacties van Loek Groot (Utrecht School of Economics), Bas Jacobs (Erasmus School of Economics, Rotterdam), Monique Kremer (Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid), Femke Roosma (Sociologie, Tilburg University), Joop Schippers (Utrecht School of Economics), en Frank Vandenbroucke (Universiteit van Amsterdam).
 
Het symposium vindt plaats op woensdag 13 juni 2018, 13.30-17.00 uur, Universiteit Utrecht, Drift 21, Sweelinkzaal (ingang via de bibliotheek, Drift 27).
 
Deelname is gratis maar registratie is verplicht. Klik hier om u te registreren.

https://www.uantwerpen.be/nl/formulieren/extern/csb/symposium-13-juni-2018/
https://www.uantwerpen.be/nl/formulieren/extern/csb/symposium-13-juni-2018/
gratis, registratie verplicht

Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers