Concept-deltaplan voor bestaanszekerheid en deregulering.

Reacties

Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
  • Harrie Custers
   Harrie Custers 1774 dagen geleden

   @reyer de eerste vraag is inderdaad voor welk probleem is een basisinkomen de/een oplossing?

   Het garanderen van bestaanszekerheid voor iedereen?

   Relevante vraag is dan: wat maakt dat dit nu niet het geval is en sterker nog dat het er naar uitziet dat bij niets doen steeds meer mensen hun bestaan niet meer zeker zijn?

   De gekozen oplossing tot nu toe is geweest het herverdelen van de koek door de overheid (collectivisme). En inderdaad is het zo dat de huidige manier van herverdelen te ingewikkeld, te duur en zelfs onmenselijk te noemen is. En ja, ook ik schat in dat het alleen maar erger en onbetaalbaar wordt. Het basisinkomen is een vereenvoudiging, maar blijft een "herverdelen" en geen systeemverandering. Dus: is het wel een oplossing van het probleem? Pakt het de oorzaken van het probleem aan?

   Ik ben van mening van niet. Het kan wellicht tijdelijk soelaas bieden, maar uiteindelijk blaast ook dit systeem zichzelf op: de te verdelen koek wordt steeds kleiner.

   Het probleem is dat in dit systeem het leveren van waarde door arbeid wordt bestraft via belastingen en wordt weggeconcureerd door het geldsysteem dat zoekt naar het hoogste rendement ergens op deze aardbol. De mensen die arbeid leveren zitten "gevangen" in de regels van hun staat, bedrijven en geld gaan ongehinderd de staatsgrenzen over op zoek naar de laagst mogelijke kosten de meest lonende exploitatie etc. Geldschepping tegen rente is predatie. Er wordt geen waarde toegevoegd, slechts exorbitant meegegeten van de waardeproductie van anderen. (in de consumentenprijs van elk product zit inmiddels 37% rente!!)

   De beste weg naar bestaanszekerheid, is mensen de kans bieden zelf in hun levensonderhoud te voorzien. Alles wat dit hindert dient rucksichtloos verwijderd te worden: 1) geen belasting op arbeid en 2) rentevrij geld. Wanneer de overheid de geldschepping - namens de mensen - in eigen handen neemt, kan zij mensen die (nog/tijdelijk) niet in hun bestaan kunnen voorzien, helpen met een "basisinkomen". Nu verdwijnt dit "geld" naar de aandeelhouders van (de centrale) banken. Staatsschulden zijn dan verleden tijd. Geld lenen is namelijk niet meer aan de orde. Wat wel dient te gebeuren is dat geldcreatie op basis van waarde geschiedt en niet op basis van schuld. Bijvoorbeeld: iemand bouwt in opdracht van de overheid een brug (waarde) en de overheid betaal hem/geeft hem krediet op basis van die waarde. Of iemand verleent een ander mens zorg (waarde), en de overheid betaalt de zorgverlener/geeft hem krediet op basis van de geleverde waarde.

   En - uiteindelijk - zou het nog mooier zijn wanneer mensen zelf een ander krediet kunnen toekennen op basis van de aan hen geleverde waarde.

   Ergo @reyer, introductie van een basisinkomen, ja! Echter graag in combinatie met een systeemwijziging opdat het anders in mijn ogen geen kans van slagen heeft. Ik sluit mij dus aan bij de reactie van @jan de boer "niet dereguleren op de oude wijze". De uitdaging is of de overheid en dan met name de politiek à la Piet van Schijndel willen uitdragen: ga het vooral zelf doen!

   • Jan den Boer
    Jan den Boer 1775 dagen geleden

    Reyer,

    Ik ben pas sinds kort op het fenomeen Basisinkomen gestuit, maar ga mij er zeker verder in verdiepen.

    Een eerste reactie zou zijn dat je deregulering niet op de oude wijze (dus met regeltjes en een plan en democratie ) moet oplossen. Ik ben erg fan van het Nieuwe (thuis)Werken en bij Rabobank zijn we daar erg ver mee. Visionair voor ons was altijd Piet van Schijndel (ex-Interpolis) die stelde.....als jullie het willen moet je het gewoon gaan doen...ik maak er geen regels voor. We hebben een gebouw neergezet met 30% "te weinig" werkplekken en dat was natuurlijk een enorme business case (zo krijg je de huidige elite nu eenmaal mee  ;-). De enige regel (nog steeds) is: "als er problemen zijn lossen jullie het samen maar op". Professionals volwassen behandelen en vertrouwen geven, dat was en is de sleutel.

    We moeten dus het idee los laten dat iedereen werk moet zoeken en daar kun je dan zelf voor kiezen. ("gewoon" de bijstand in, maar dan wel met de mogelijkeheid bij te verdienen...maar geen enkele verplichting). Het lijkt nog erg moeilijk en roept natuurlijk veel weerstand op. Maar dat heeft thuiswerken ook 20 jaar lang gehad en toch zijn we doorgegaan en vindt (bijna) iedereen dat nu de normaalste zaak van de wereld.

    Ik weet zeker dat het kan, dus gewoon een kwestie van volhouden en mensen zelf laten kiezen. Wat hebben ze dan nodig ? Die faciliteiten moeten we gaan bieden.

     

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers