Vooraf
Dit is een deelpagina van een (project om te komen tot een) overzicht van bezwaren en weerstanden tegen het basisinkomen en de invoering daarvan. Zie de hoofdpagina.
Deze pagina’s hebben de technische vorm van een wiki. Dat wil zeggen dat degenen die dat willen daaraan mee kunnen schrijven, met dien verstande dat wel zichtbaar is en blijft wie iets heeft toegevoegd, aangepast of geschrapt.Om mee te kunnen schrijven moet je wel geregistreerd zijn als deelnemer van het NPI.
Het is ook mogelijk mij als initiator een mail te sturen met suggesties voor aanvullingen, correcties etc.
Tijdens het groeiproces om tot adequaat gevulde pagina’s te komen, wordt prioriteit gelegd bij het verwoorden van de bezwaren.
In tweede instantie worden deze bezwaren besproken, weerlegd en of gerelativeerd.
Inhoud.
Maatschappijvisie en ideologie
Korte melding van de bezwaren:
Uitwerking
Basisinkomen gaat in de richting van communisme
Toelichting
.......
Weerlegging
....volgt....
Basisinkomen is neo-liberaal idee
Toelichting
.......
Weerlegging
....volgt.....
Basisinkomen zorgt voor een onwenselijke (versterking van een) klasseverdeling in de samenleving
Toelichting
Het basisinkomen zorgt voor een onwenselijke (versterking van een) klasseverdeling in de samenleving tussen ‘zij die (wit) werken’ en ‘zij die niet (of zwart) werken’ en/of niet gestudeerd hebben zowel op psychologisch/stigmatisch als op financieel vlak (de relatieve armoede neemt toe, ook omdat arbeid beter betaald wordt)
Weerlegging
....volgt.....
Basisinkomen vergroot de macht van de staat en maakt burgers passief en afhankelijk
Toelichting
Aangezien de staat een basisinkomen zo weer kan opschorten en een burger met een basisinkomen (in die zin) afhankelijk is van de staat, werkt het een verticale machtsstructuur in de hand tussen burger en staat die de burger minder vrij maakt. De burger is met een basisinkomen op geen enkele manier zelfvoorzienend meer, en daarmee geheel passief en afhankelijk.
Weerlegging
....volgt.....
(volgt later)
Basisinkomen gaat in de... herverdeling
Toelichting
.......
Weerlegging
....volgt.....
(volgt later)